AIR
Luciana Val & Franco Musso nuotr.


KoncAIRtas. Kaip AIRcheologija arba intAIRnetas.


Atvykę į Ūkio banko teatro areną prieš 19 valandą apsidžiaugėme, kad prie įėjimo praktiškai nebuvo eilės matytos prieš 5 dienas.


Prancūzus šildę britai We Fell To Earth pasirodė be penkiolikos aštuonios. Pirmu reikalu padėkojo, kad nemažai publikos taip anksti susirinko jų pamatyti. Kalambūras. Užsieny koncertai prasideda laiku ir dauguma renkasi tik į hedlainerius? Antru numeriu duetas (plius būgnininkas) atliko The Double. Visos 6 jų pagrotos dainos užtruko apie pusvalandį. Paskutiniu pristatė naujausiu singlu tapusį kūrinį Deaf (pastarasis kiek priminė Pixies bliovimą Where is my mind). O šiaip kažkas tarpinio tarp šūgeizerių (pvz. M83) ir post-rokerių (kad ir Sigur Rós). Tokia kambarinė grupė, kaip kokie The xx. Neabejotinai taiklus AIR pasirinkimas apšildančios grupės pozicijai.


„Antra grupė“ – kaip ją pavadino kaimynės šalia – pasirodė dar po pusvalandžio aparatų derinimo. Kaip žinia – turas pristato naują dueto albumą Love 2, todėl nesistebėjom, kad pirmi trys kūriniai buvo sugroti lygiai tokia pat tvarka, kokia ir pasirodo plokštelėje. Toliau buvo leista pasireikšti ir senesniems albumams. Ir ką? Vos numalšinus pirmą ažiotažo sukeltą alkį šmėstelėjo mintis (o bože, kaip ji išdrįso?), kad koncertas tiesiog… nuobodus.


Na, taip. Jean-Benoît Dunckel ir Nicolas Godin pasipuošę baltais marškiniais ir tokiais pat kaklaraiščiais atrodė gražiai. Taip pat parodė, kad ir groti moka, nors dueto kūriniai virtuoziško atlikimo nereikalauja (AIR gabalų stiprioji pusė slypi kitur). Nicolas brazdino gitara (ko gero, daugelis savamokslių studentų taip mokėtų), o Jean-Benoît varė per dvi klaviatūras kaip koks Jean-Michel Jarre. Šviesos kažką mirgėjo, garsas irgi buvo. Kažkoks.


Na-ir-kas? O ką veikti žiūrovui? „Užsimerki ir nugrimzti savo mintyse“? Tam užtenka įrašo namie ir minkštos sofos. Nebūtina keliauti į areną, kad pamatytum statiškus atlikėjus.


Suprantama, AIR (kaip teigė reklaminė propaganda) visą dėmesį žadėjo skirti muzikai ir kokybiškam jos atlikimui. Tačiau kas paneigs, kad taip tiesiog pigiau? Be to – kokybė sunkiai išmatuojamas rodiklis.


Publika kiek atgijo per Cherry Blossom Girl. Dar didesnės reakcijos susilaukė filmo Virgin Suicides pagrindinė tema Highschool Lover. Čia (skirtingai nei Playground Love dainoje), Thomas Mars (iš Phoenix) vokalinės partijas paeiliui pakeitė pianino ir gitaros solo melodijos. Suru.lt favoritė How does it make you feel? susiklausė tai pat skaniai. Tačiau vos tarp vadinamų „hitų“ įsipindavo koks blankesnis kūrinys, arba dar blogiau – naujas, veikti nebelikdavo ką. Nebent stebėti kaip su žibintuvėliu rankose pribėgdavęs inžinierius-mechanikas sureguliuodavo aplink savo ašį besisukiojančio aparato nustatymus sekančiam gabalui arba mąstyti kaip čia tie mikrofonai koduoja vokalistų balsus taip, kad jie skamba kaip dvilytės būtybės.


Atlikę Kelly Watch The Stars duetas (katu su būgnininku) išėjo išgerti po žalią kiaušinį. Sugrįžę sugrojo dar 3 kūrinius ir „merci beaucoup“.


Koncairto metu buvo pristatyta lygiai pusė (6/12) naujo albumo. Kompozicijos jame kiek labiau optimistiškos nei įprasta AIR, o niurgzliams, kaip žinia, tai netinka, todėl Love 2 mūsų fonotekoje prigijo sunkiai.

AIR_-_Love2


Dar gaila, kad nuo pat pirmos perklausos suru.lt favoritu tapęs šeštas albumo kūrinys liko nepagrotas.


[audio:https://www.suru.lt/srwrd/wp-content/audio/AIR_-_Tropical_Disease.mp3]
Air „Tropical Disease“


Pirmam grupės ilgagrojui Moon Safari taip pat teko nemažai laurų. Iš jo buvo pagrota taip pusė gabalų. Likusius albumus priminė vos vienas-du kūriniai, o priešpaskutinis darbas Pocket Symphony liko nuskriaustas.


Darome išvadą, kad AIR nėra „koncertinė grupė“. Jei jau žadi scenoje tiesiog groti – būk malonus, pasirūpink bent jau vaizdo projekcijomis. Arba pasistenk scenoje sukurti atitinkamą aplinką. Ūkio banko teatro arena, ko gero, nėra tinkamiausia erdvė tokiam pasirodymui (kamerinės klubų L‘amour, New York arba Rusų dramos teatro erdvės tikrai būtų geriau), tačiau net ir čia mintyse piešiam raudonas užuolaidas, jaukias lempas, kėdes aksominiais apmušalais…


Kaip bebūtų, vis tiek malonu, kad šiais kultūros bado metais tokio mąsto atlikėjai užsuka pas mus. Apsilankyti tikrai buvo naudinga. Bent jau dėl „akiračio plėtimo“ ir „bendro išprusimo“. Juolab, kad po pasirodymo užliejo kažkokia teigiama nuotaika ir vidinė ramybė. Gal tai ir yra AIR kosminė magija?


Po koncerto dar spėjome vieną kėlinį virtualiai pabuvoti Graikijoje ir pamatyti Leonardo įvarti į Londono Arsenalo vartus.



Grojaraštis:

01. Do the joy
02. Love
03. So light is her footfall
04. Remember
05. J’ai dormi sous l’eau
06. Venus
07. Missing the light of the day
08. Radian
09. Cherry blossom girl
10. Be a bee
11. Highschool lover
12. How does it make you feel?
13. Talisman
14. Alpha beta gaga
15. People in the city
16. Kelly watch the stars

17. Heaven’s light
18. Sexy boy
19. La femme d’argent



Performansas: 8/10
Garsas: 7/10
Šviesa: 6/10
Trukmė: 7/10
Kaina: nuo 62 lt.
Alus: matyt, AIR muzikos gerbėjų gėrimai – vynai ir brendžiai, tad alum nebuvo prekiauta
Gražių merginų: slapstimosi vietos nebuvo nustatytos


Bendras: 7/10


Bangos Koncertai Sūru

3 Replies to “KoncAIRtas Lietuvoj”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *